AMERIČKI RUS “2012 HIBRID” KONCEPT IŽ

Ruska kompanija IŽ je najpoznatija po tome što je proizvođač čuvene puške Kalašnjikov AK-47.

Da li ste znali da je kompanija IŽ izgradila i prvi ruski motocikl još daleke 1928. godine i da je od tada proizvela 12 miliona motocikala?

Nismo ni mi, ali sada – zahvaljujući dizajneru iz L.A. Igoru Chaku, sada znamo. Nakon što je sa imenom Nokia izgradio i svoje ime, Chak je osnovao samostalni studio za dizajn i okrenuo se  dizajniranju motocikala budućnosti. On je odabrao ruski brend IŽ kao osnovu za svoj „2012 hibrid“ koncept motocikla i fokusirao se na bezbednost  vozača i to sa dvostrukim sistemom vazdušnih jastuka i prednjim vilama dizajniranim da deluju kao zglobne zone u slučaju sudara.

“Motocikl je takođe opremljen radarskim sistemom koji reguliše rastojanje od vozila ispred a radi zajedno sa pokrenutom kamerom postavljenom napred“, kaže Chak. „Može se programirati za bilo koje rastojanje između motocikla i drugog vozila ili objekta. Dakle, ako automobil ispred vas neočekivano koči, motocikl će automatski usporiti kako bi zadržao minimalno rastojanje.

Chak predviđa da 50% svih motocikala bude napravljeno od toplotno otporne i visoko ojačane plastike, sa ugrađenim ožičenjem u njoj. „Imajući u vidu da se ovakvim pristupom, gde su većina žica i creva ugrađeni u ram motocikla, smanjuje težina i onemogućuje njihovo oštećenje od korozije i propadanja“, kaže on.

Da bi se povećale performanse  V-twin agregata, na zadnjem točku je ugrađen i elektromotor od 60 kW bez četkica, sa snagom koja dolazi iz hiper-efikasne litijum-sulfidne baterije. Ovako unapređen IŽ takođe koristi i kameru, ugrađenu napred, sa mogućnostima noćnog vida – a slike se kombinuju sa GPS podacima kako bi se obezbedila “nadogradnja stvarnosti” u navigaciji. Takvo radikalno razmišljanje je lako odbaciti kao fantaziju, ali Čakov koncept je zasnovan na stvarnosti i ta tehnologija je dostupna već danas.

Koliko će vremena proći pre nego što vidimo ove karakteristike na novim serijskim motociklima? Pretpostavljam oko pet do deset godina.

Zahvaljujemo se Kimu Scholeru, koji nam je omogućio ovaj kratki intervju

Ostavi komentar