Aston Martin i Brough Superior su dve legendarne Britanske kompanije, a projekat pod nazivom AMB je rezultat njihove saradnje.

AMB 001 je prvi u nizu planiranih projekata za ovo novo partnerstvo i predstavlja strogo limitiranu seriju motocikla visokih performansi. Tačnije, samo 100 komada će biti dostupno u prodaji.

Nadaleko prepoznatljivi dizajn Aston Martina i inženjersko znanje Brough Superiora stvorili su motocikl futurističkog izgleda sa dobro nam poznatom tehnologijom. Kada se pogleda dizajn ovog motocikla, prvo što pada na pamet je struja. Jer budimo iskreni, svi novi prototipovi, ograničene serije i slični modeli motocikala su danas električni. Zbog toga je činjenica da AMB 001 pokreće dvocilindrični V agregat došla pomalo iznenađujuće. Međutim, daleko interesantnije je to što je ovaj agregat uparen sa Turbo punjačem, što ovaj motocikl stavlja u vrlo ekskluzivan krug serijskih motocikala sa turbo punjenjem.

180 KS je količina snage koja se isporučuje na samo 180kg  ukupne težine, zbog su čega Aston Martin i Brough Superior odlučili da AMB 001 okaraterišu kao sportski motocikl za stazu. Iskreno, ova činjenica je pomalo zbunjujuća, s obzirom da sportski motocikli za stazu uobičajeno imaju mnogo više oklopa i aerodinamičkih delova, ali verovaćemo im na reč dok ga ne vidimo u akciji.

Kako bi opravadali svrstavanje u klasu trkačkih motocikala, Brough Superior je ovaj model opremio šasijom od aluminijum, titanium ai karbona, što jeste tipična kombinacija materijala kod trkačkih motocikala. Takođe, svi oklopi izrađeni su od karbonskih vlakana, kako bi se uštedelo na težini što je više moguće.

AMB 001 svakako predstavlja luksuz i ekskluzivnost i nejgov dizajn će nesumnjivo naterati većinu da se okrene za njim kada ga vide na ulici. Nažalost, ponosni vlasnici ovog remek dela neće sebi moći da priušte to zadovoljstvo, i pored izdvojenih 108.000€, jer je AMB 001 namenjen isključivo za trkačku stazu (?). Činjenica da se insistira da je ovo trkački motocikl samo povećava odbojnost prema celom projektu, jer budimo realni, ništa na ovom motociklu ne odaje utisak trkačke mašine. Da su se Aston Martin i Brough Superior složili i predstavili AMB 001 kao ulični motocikl sa zavidnim performansama, ne bi se svaka sitnica stavljala pod znak pitanja. Međutim, kada motocikl predstavite svetu kao trkačku mašinu, namenjenu isključivo za stazu, prvo što svima pada na pamet je da se stavi na crtu sa nekim drugim motociklom u istoj klasi, a nešto mi odaje utisak da, ma koliko brz i lagan AMB 001 bio, prosto ne bi mogao ni da priđe nekom pravom trkačkom motociklu, kao na primer Ducatiju V4R ili BMW-u HP4 Race, koji spadaju u istu kategoriju, kako po performansama tako i cenovno.

Moje mišljenje je da je ovaj projekat namenjen da bude marketinški trik i da ni jednu ni drugu kompaniju u suštini ne zanimaju prave performanse ovog motocikla. I onako će najverovatnije svih 100 komada stajati u dnevnim sobama bogatih kolekcionara. Šta vi mislite? Ostavite komentar na našim društvenim mrežama.

O autoru

Marko Grbić

Zaljubljenik u motocikle čiji se ceo život vrti na dva točka.

Ostavi komentar

Ostavi komentar