Nema sumnje da je pouzdanost savremenih motocikala velika i da je mogućnost da ostanete negde na putu retkost, ali to ne znači da se to ne može dogoditi. Čak i ako niste na novom motorciklu, većina mehaničkih kvarova se može izbeći redovnim servisiranjem, održavanjem i pregledom, ali bez obzira na to koliko ste bili pažljivi ne budite naivni misleći da će se vaš motorcikl sam brinuti za sebe, ili da vam se neće na putu, na primer, dogoditi bušenje ili „pucanje“ gume ili plastike itd. Nikad se ne zna!

Znajući kako da popravite osnovne kvarove i posedujući opremu da biste to mogli učiniti, možete napraviti razliku između kratkog kašnjenja na putovanju i završetka puta u potpunosti. Nemojte misliti da vam eventualno plaćeno posedovanje knjižice „Pomoć na putu“ nekoj osiguravajućoj kući, samo zato što imate dodatak od 24 sata pomoći na putu, da ne morate da brinete. Petominutna popravka manjeg kvara ili čekanje od nekoliko sati dok se ne pojavi osoba koju ste pozvali da vam otkloni kvar, šta bi ste izabrali?

ŠEST STVARI KOJE BISTE TREBALI UVEK IMATI POD SVOJIM SEDIŠTEM ILI U KOFERU, ZA SVAKI SLUČAJ:

1. OSNOVNI ALAT

Bili biste iznenađeni koliko ljudi ga ne nosi. Spadate li i vi u ovu grupu? Ovde ne govorimo o kompletu alata, već je dovoljno poneti par stvari sa kojim može da se izvrši osnovna popravka, a ne zauzimaju mnogo mesta.

2. PRIBOR ZA POPRAVKU GUMA I MINI KOMPRESOR

Komplet za popravak gume i mini kompresor su vam takođe potrebni: Probajte u vašoj garaži/šupi, kako komplet i kompresor funkcionišu. Ovakve intervencije možete sami učiniti brzo, i sigurno se dovesti do prvog vulkanizera.

3. DUCT TRAKA

Drži sve i svašta, polomljene plastične delove oklopa, indikatore, pokazivače pravca, deo pocepane odeće itd. dok ne dođete kući.

4. ELASTIČNA UŽAD I TRAKE ZA ZATEZANJE PRTLJAGA

Elastična užad i trake za zatezanje prtljaga odlični su za držanje mnogih stvari zajedno, u hitnim slučajevima, mogu se koristiti umesto za prtljag i za npr. držanje delova gde su šrafovi propustili.

IMG_0091-900x525-800x600

5. WD40

WD40 drži prljavštinu i vodu van elektirke i elektronike, a kontakte na kablovima čini funkcionalnim. Takođe pomaže u odvrtanju „tvrdoglavih“ šrafova i matica, olakšava zamenu guma, može vašu kožnu moto obuću učiniti vodonepropusnom itd.

6. KOMAD PAPIRA SA KLJUČNIM TELEFONSKIM BROJEVIMA

U slučaju da nemate domet na vašem telefonu ili vam je baterija ispražnjena bilo bi dobro da imate bar komadić papira sa ključnim telefonskim brojevima.

Ostavi komentar

Ostavi komentar