Kada kupite svoj prvi motocikl, osećaj da je ceo svet pred vama na dva točka je vrlo teško potisnuti i odupreti mu se. Međutim, upravo to se preporučuje novim vozačima. Nemojte odmah da sednete na svog novog ljubimca i krenete u u vožnju bez i malo pripreme.

Pre svega, dobro proučite svoj motor, proverite sve što je potrebno kako bi sama mašina bila sigurna. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u našem tekstu koji se bavi isključivo proverom motora pre vožnje:

1. U koliko se odlučite da krenete na malo dužu vožnju po okolini vrlo je bitno da pravite redovne pauze u vožnji. Ponekad mozak vrlo lako odluta prilikom dužih deonica, jer je održavanje koncentracije na duže vremenske periode vrlo zamorno, tako da su pauze najjednostavniji i najsigurniji način kako bi sačuvali određeni nivo koncentracije prilikom vožnje.

2. Planirajte u napred! Najlakše je koncentrisati se na ono što se dešava direktno ispred vas, ali to vam uskraćuje priliku da predvidite nezgodne situacije koje se možda mogu izbeći. Uvek gledajte daleko ispred sebe koliko je to moguće, kao i sa obe strane puta. Na primer: vozilo koje se isparkirava, a vozač vas nije primetio, ili pešak koji se sprema da pređe put vam obeleženog prelaza. Najbolji i najsigurniji vozači zapaze svaku sitnicu i u svojoj glavi zamisle sve moguće scenarije, pa čak i one najgore, i pripreme se za reakciju, u koliko do nečeg nepoželjnog dođe. Ovo vam daje dovoljno vremena da prilagodite brzinu, svoje mesto na putu i odreagujete kako situacija zahteva.

3. Nemojte da žurite i prilagodite brzinu. U koliko mislite da neku krivinu možete da prođete sa 70km/h, za početak neka to bude 50km/h. Mnogo je lakše dodati gas nego usporiti u sred nezgodne situacije izazvane prevelikom brzinom. Vrlo je bitno da tokom cele krivine održavate istu brzinu i gas dodate tek kada ispravite motor. Ovo će vam možda kasnije izgledati kao ne baš uzbudljiv način vožnje, ali je vrlo koristan za početnike koji još uvek ne znaju svoje granice, kao ni granice motora.

4. Nakon vožnje, kada adrenalin prestane da deluje, sedite i razmislite o situacijama za koje smatrate da su bile problematične ili interesantne i pokušajte da nađete bolje rešenje od onog koje ste primenili u momentu. Ovako ćete sledeći put, kada se nađete u sličnoj situaciji mnogo lakše i bolje odreagovati, jer ste se već pripremili sa najboljim mogućim rešenjem. Ako niste sigurni šta ste trebali da uradite u datoj situaciji ili da li je vaša reakcija bila dobra, nemojte se stideti, pitajte nekog iskusnijeg vozača, velika većina će vam vrlo rado pomoći i ponuditi svoje savete i iskustva, jer na kraju, svima nam je u cilju da na putu budemo što bezbedniji.

5. Iskustvo! Iskustvo u vožnji na dva točka je ključni faktor za bezbednu vožnju. Naravno, i najiskusniji vozači su doživljavali nezgode, ali je procenat svakako dosta niži. Provodite što više vremena na svom motocikli, upoznajte limite mašine, kao i svoje limite, ali to radite polako, postepeno i bez žurbe ili potrebe za pokazivanjem. Vremenom , brzina reakcije će vam se povećati, jer ste se sa mnogim situacijama već susretali i reakcije će postati instiktivne. U koliko ste u mugućnosti, oprobajte se i na stazi. Vožnja po stazi vam pruža priliku da pronađete svoje limite i pokušate neke nove stvari, u sigurnom i bezbednom okruženju.

6. Za kraj, nikada ne idite sami na duže puteve. Iskusniji vozač pored vas na putu u nekim situacijama može da vam spasi život, ali i da vam skrene pažnju na neke propuste i greške koje ste možda napravili.

Ostavi komentar

Ostavi komentar