Ruski motori su danas toliko popularni na Zapadu da se gotovo svi novi proizvodi „Urala“ izvoze u Evropu, SAD i Kanadu. Na listi obožavatelja ovih čeličnih konja nalazi se i holivudska zvezda Bred Pit.

IŽ - Planeta 4

IŽ, jedan od prvih motocikala u Sovjetskom Savezu, datira još iz kasnih 1920-ih. Od tada je proizvedeno nekoliko desetina modela motora IŽ, a ukupno oko 11 miliona motocikala.

Jedan od najuspešnijih modela bio je IŽ Planeta Sport. Prvi sovjetski sportski motocikl se izvozio u Veliku Britaniju i Holandiju, gde je potražnja za njim bila velika.

„Kalašnjikov“

Proizvodnja motocikala IŽ u fabrici IŽ moto zaustavljena je 2008. godine. Danas motocikle IŽ proizvodi koncern „Kalašnjikov“, koji će uskoro lansirati novi model – teški motocikl za pratnju koji će se koristiti u predsedničkoj povorci. Imaće maksimalnu brzinu od 200 km na sat, a 100 km na sat će moći da razvije za 3,5 sekunde.

Voshod 3M

Motocikli Voshod su se u sovjetskim vremenima koristili uglavnom kao radne mazge u ruralnim područjima. Čak se i danas u nekim udaljenim ruskim selima mogu pronaći prilično dobro očuvani motori Voshod.

Tula TM3

Prva Tula je proizvedena 1984. godine. Bio je to prvi sovjetski motocikl terenac koji je odmah postao hit kod zaljubljenika u lov i ribolov. Ipak, model nije preživeo ekonomski teške 1990-e i njegova proizvodnja je zaustavljena 1996. godine.

Ural

Legendarni sovjetski Urali se koriste i danas. Radi se o jednom od retkih teških motocikala koji kao takav uživa veliku popularnost na Zapadu. Na primer, holivudski glumac Bred Pit je njegov veliki obožavatelj.

Teški Urali su u SSSR-u morali da imaju bočnu prikolicu, i jedino su milicioneri mogli da biraju da li će je koristiti ili ne.

Stels

Grupa Velomotors je jedan od najvećih evropskih proizvođača motocikala na četiri točka, motornih saonica i bicikala. A sada planira da zauzme i značajno mesto na tržištu motocikala. Linija Stels već ima 15 modela.

Irbis

Mlada kompanija Irbis je osnovana 2001. u Vladivostoku i vrlo brzo je postala jedan od lidera na ruskom tržištu motocikala. Ove mašine već predstavljaju ozbiljnu konkurenciju stranim i domaćim brendovima – s njima nema puno posla oko održavanja, a vozila su dobro prilagođena surovoj ruskoj klimi.

Izvor: Russia Beyond

Ostavi komentar

Ostavi komentar