Prethodna MotoGP sezona samo što se završila, a nova je već počela. Vozači i timovi su ostali u Španiji nakon završetka trkačkog vikenda u Valensiji kako bi počeli sa prvim predsezonskim testiranjima za sledeću sezonu.

Naravno, najviše pažnje privukao je Jorge Lorenzo koji je prvi put izašao na stazu na svom novom motociklu, Repsol Hondi. Pored njega, sva četvroica novajlija pokazali su fantastičan tempo, a Yamaha je još jednom potvrdila da razvijanje MotoGP motocikla najzad teče u pravom smeru.

Da počnemo od novajlija: Francesco Bagnaia, Joan Mir, Fabio Quartararo i Miguel Oliveira su se snašli vrlo dobro na svojim novim motociklima, koji predstavljaju ogroman skok u odnosu na Moto2 motocikle na kojima su do pre para dana nastupali. Najimpresivniji bio je Bagnaia na svom Pramac Ducatiju GP18 koji je zabeležio 11. najbrže vreme, sa zaostatkom od samo 0.6 sekundi u odnosu na najbrže vreme tokom testa, što je odličan rezultat za jednog novajliju u MotoGP klasi. Joan Mir na fabričkom Suzukiju je takođe bio u okviru jedne sekunde u odnosu na najbrže vreme, dok je Fabio Quartararo na SIC Yamahi bio za 1.3s sporiji. Miguel Oliveira na Tech3 KTM-u imao je malo više problema nego ostali, te je na kraju imao zaostatak od 3 sekunde, ali se mora uzeti u obzir i to da je Oliveira na najslabijem motoru u poređenju sa ostalim novajlijama i da se nalazi u timu koji je tek počeo da radi na KTM motociklu i da će kako njemu, tako i mehaničarima i inženjerima biti potrebno vremena da se naviknu na nove uslove.

Pominjali smo najbrže vreme tokom testa, a nismo vam rekli ko ga je postavio. U pitanju je preporđeni Maverick Vinales na Yamahi koji je testirao dva nova agregata koja je Yamaha razvila za sledeću sezonu. Maverick je odlučio da svašta promeni u načinu na koji pristupa MotoGP vikendu, počevši od šefa ekipe, glavnog inženjera pa sve do broja koji nosi na motociklu, te je umesto prepoznatljivog broja 25, sada na njegovoj Yamahi broj 12. I Maverick i Valentino Rossi su na kraju testa bili vrlo zadovoljni napredkom koji je Yamaha postigla i vrlo su optimistični povodom novih agregata, jer su inženjeri u Japanu uspeli da urade upravo ono što su njih dvojica tražili od njih, a to je „mekši“ motor sa više kontrole na dodavanju gasa i boljim motornim kočenjem.

Koliko je Yamaha dobra potvrdio je i Franco Morbidelli koji je sa Honde, koju je vozio do sada, prešao na Yamahu i momentalno pokazao ogroman napredak. Prema njegovim rečima, Yamaha je mnogo lakši motocikl za vožnju, jer je lakše razumeti šta se dešava sa motorom kada postoji neki problem. Takođe, pomaže i činjenica da je Yamaha jedan od najlakših, ako ne i najlakši motocikl za upravljanje u MotoGP klasi. Uz napredak koji je Yamaha pokazala, očekivano je bilo i da će Morbidelli napredovati, ali ne toliko koliko jeste. On je zabeležio najbolje vreme od 1:30.974, što je samo 0.2s sporije od vremena koje je Vinales zabeležio na fabričkom motociklu sa unapređenjim agregatom. Ovo je Morbidellija na kraju stavilo na odlično šesto mesto. Takođe, vrlo je bitno pomenuti da je Franco bio za više od jedne cele sekunde brži od svog kvalifikacionog vremena koje je postavio u subotu na Hondi. Očekujemo da će Morbidelli naredne sezone biti jedan od vozača koji će redovno završavati među najboljih 10, a možda čak i najboljih 6.

Do sada smo pomenuli uglavnom samo one vozače kojima je nova sezona krenula dobro. Vreme je da pomenemo i Johanna Zarca koji je izjavio da je situacija gora nego što je očekivao. Ovo svakako nije nešto što su ljudi u KTM-u očekivali da čuju od svog novog vozača, koji je doveden kako bi se borio za podijume u bližoj budućnosti. Zarco je na kraju završio na tek 20. mestu sa 1.7s zaostatka u odnosu na Vinalesovo vreme i prema njegovim rečima, nije uspeo da odveze brže, bez obzira što je pri kraju pronašao dobar setup koji mu dao dobar osećaj na motociklu.

Tokom cele godine, jedna od glavnih tema bila je i prelazak Danila Petruccija u fabrički tim Ducatija nakon odlaska Jorge Lorenza u ekipu Honde. Mnogi su smatrali da Jack Miller više zaslužuje tu poziciju i da je Petrucci bio pogrešan izbor, ali je Italijan dokazao da je i više nego spreman za ovaj izazov. On je posle dva dana testiranja završio na petom mestu, sa samo 0.2s zaostatka u odnosu na najbrže vreme, i samo 0.1s u odnosu na svog timskog kolegu, Andreu Doviziosa.  Prema prvim rezultatima deluje da će Petrux biti prava pretnja najbržim vozačima i da je fabrička ekipa možda upravo to malo što mu je falilo da se redovno bori za podijume i po nekad za pobede.

Od Jorge Lorenza na Hondi se nije mnogo očekivalo tokom ovog prvog mesta, ali su svakako sve oči bile uprte u njega pri svakom izlasku na stazu. Jorge je na kraju napravio pristojno 12. vreme, sa 0.8s zaostatka za Vinalesomvim vremenom, i 0.7s zaostatka za svojim klupskim kolegom koji ne kraju zabeležio treće najbrže vreme, i ako, prema njegovim rečima, nije vozio najbrže što je mogao, jer su mu u timu rekli da ukoliko doživi još jedan pad, neće moći da nastupa na testu u Jerezu koji se održava 28. i 29. novembra za MotoGP, Moto2 i MotoE kategoriju.

U nastavku možete videti kombinovane rezultate oba dana testiranja u Valensiji:

MotoGP

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar